Lepa priroda, ali treba do nje doci

prirodaNa popisu 2002. opština Žagubica je imala 13.800 stanovnika, bez onih koji su u inostranstvu. Godine 1996. imala je 23 stanovnika po kvadratnom kilometru, a sada 18, što znači da je broj stanovnika u velikom opadanju. To nije problem samo Žagubice nego i velikog dela Srbije čije stanovništvo odlazi pre svega prema Beogradu.

Opširnije...
 

Zlatna groznica

 zlato_310x186

Posle otkrića zlata u okolini Žagubice, toj nerazvijenoj opštini otvaraju se nove mogućnosti. Otvaranje rudnika privuklo bi investitore, što bi stvorilo nova radna mesta.

Opširnije...
 

Vlaska Vijagra-slepi misevi

vlaska vijagra

Svet ima svoju "vijagru", plavu pilulicu za jačanje muške potencije, a mistično Homolje u Srbiji ima svoje nepisane, ali u praksi dokazane načine lečenja impotencije prirodnim putem.
Reč je o vekovnim tajnama homoljskih starosedelaca prenošenih usmenim putem, s kolena na koleno.

 

opsirnije, citaj dalje
 

U kući napravio Titov muzej

tito

Aleksandar Aksentijević, po profesiji zubni tehničar, u jednoj prostoriji dvorišne zgrade u Žagubici napravo je privatni muzej posvećen Josipu Brozu Titu. Ovaj jedinstveni muzej u Braničevskom okrugu do sada je posetilo više od hiljadu ljudi, a Aca, ili poznatiji u Žagubici kao partizanče, za 25. maj, Titov rođendan, sa istomišljenicima priprema nošenje štafete mladosti.

opsirnije, citaj dalje
 

Japanski penzioneri dolaze na Homolje

netaknuta prirodaFond penzionera iz Japana u saradnji sa firmom 'Harmas Pharma' iz Beograda izgradiće na Homolju sanatorijum za odmor, lečenje i rekreaciju japanskih penzionera i njihovih gostiju iz ostalih delova sveta.

Projekat je vredan 90 miliona dolara i pripreman je punih 16 godina.
Do sada je u razna istraživanja uloženo više od tri miliona evra, a projekat je osiguran kod OUN-a i čeka se samo da inostrana osiguravajuća kuća da saglasnost, budući da je SCG zemlja visokog rizika za strana ulaganja, pa da se krene u realizaciju.

opsirnije, citaj dalje
 

Homoljski med

 

Jedini brendirani med u Srbiji nude homoljski pčelari

U Homolju je prošle godine proizvedeno samo 10 tona meda, jedinog u Srbiji koji je brendiran, a očekuje se da se za tri do pet godina proizvodnja poveća na 100 tona godišnje, izjavio je Tanjugu direktor pčelarske zadruge "Homolje med" Vlada Todorović

 homoljski_med

 

opsirnije, citaj dalje
 


Majstor za jeftinu voznju

Curlja majstor kakvog nema na svetu

 

mastor za jeftinu voznjuDoskorašnji vozač autobusa u preduzeću ''Borprevoz'', a sada penzioner Dragiša Tufonić, zvani Čurlja,

u svom selu Laznica kod Žagubice, počeo je da se bavi novim poslom

opsirnije, citaj dalje
 

Američki simbol slobode izgrađen i u homoljskom selu Ribaru

Kip slobode u Homolju

kip-slobodeokČuvenu skulpturu doneo je iz Austrije Staniša Milenković i postavio je na krov nove kuće

Kip slobode, nadaleko čuveni američki simbol nezavisnosti nema samo veliki Njujork nego i malo srpsko selo Ribare kod Žagubice, u srcu Homolja.

opsirnije,citaj dalje
 

Iskopane urne Tribala

 Arhiolosko otkrice u Suvom Dolu 

vazaPrastari stanovnici Balkana ostavili su nam dve keramičke posude, u jednoj su ostaci spaljenog pokojnika, u drugoj je verovatno bila hrana.

U selu Suvi Do u opštini Žagubica stručnjaci Narodnog muzeja u Požarevcu iskopali su dve keramičke posude Tribala

opsirnije,citaj dalje
 

Senzacionalno arheološko otkriće u dolini Mlave:

Najstariji rudnik u Evropi

peharIskopavanjima na arheološkim lokalitetema Belovode i Belolice nedaleko od Petrovca na Mlavi dokazano je da je Vinčanska kultura od samog svog početka sredinom petog milenijuma pre naše ere poznavala obradu metala, što će za posledicu imati reviziju dosadašnjih predstava o rađanju civilizacije.

opsirnije,citaj dalje