Ivan Babejic
ivan_babejic
dodaj komentar:scroll
IVAN BABEJIC-
Gorski car,Robin Hud i Son Dilinger, sve u jednom coveku
 
karta_blagaU Srbiji proslog i pocetkom ovog veka, ali i u Jugoslaviji kasnije, sve do kraja 30-tih godina, hajducija je postojala kao odraz opsteg stanja u drzavi.Stanja koje je odraz siromastva, bezakonja, korupcije i beznadja.Hajdukovanje i jatakovanje postala je neka vrsta zanimanja, gotovo profesija kao i svaka druga, ali uzdignuta u narodnoj masti.Hajducija je imala najdublji koren u istocnoj Srbiji,u Homolju posebno. Na prostoru od nekoliko ondasnjih srezova, za 25 godina, pojavio se veci broj najopasnijih hajduka, kakve Srbija nikad nije imala, a tesko da su takvi postojali u bilo kom drugom kraju zemlje.Medju njima spadaju: Strujic, Mitrovic, Radovanovic, braca Barbulovic, Jorgovan Mihajlovic, Pavle Dokic, Draza Gligorijevic i mnogi drugi mnogo manjeg kalibra najveci medju njima kao vanserijski hajduk, covek cija se zlodela brzo prastaju i jos brze zaboravljaju, a gotovo uvek opravdavaju od obicnog naroda, ciji su zivot i "plemenitost" usli u pesmu i legendu bio je.
babejic_2babejic_3IVAN BABEJIC
Ka o mitsko mesto u kome se radjaju hajduci, mesto u kome se dolazi iz samo iz velike potrebe, ostace zapamceno selo Laznica.U tom selu rastrkanih kuca i katunima po planinskom bespucu, rodice se pred sam Bozic 1896. godine od oca Nikole i majke Zarke,najpoznatiji hajduk u Kraljevini Jugoslaviji Ivan Babejic.Seoska vracara a po porebi i "babica" Aleksija kada je porodila krupno musko dete visoko ga podigla i uzviknula: -Bice to prava 'ajducina!Nije mogla ni da predpostavi koliko ce njeno prorocanstvo biti tacno.
Ivan je rastao, voljen i pazen, u srednje imucnoj stocarskoj porodici i sa osam godina posao u skolu. Bio je miran i povucen decak, nadprosecne intelegencije mnogo je citao i narocito se zanimao za istoriju i geografiju, nije imao drugova vec je bio svet za sebe.Snazan, visok, gibak, pronicljiv, nepoverljiv, opasan, drzak, neizmerno hrabar, neumoljiv i neuhvatljiv bio je covek koji kao da je nekom igrom sudbine bio predodredjen za hajduka o cijem ce se zivotu izpredati legende.Sa 19 godina, u jesen 1915. god, kada su Austrougari, Nemci i Bugari napali Srbiju,Ivan biva mobilisan i posle krace obuke,upucen u Peti prekobrojni puk na bugarski front.
babejic_4babejic_i_ratni_drugIz tog puka preziveli su samo Ivan i Trajko marinkovic iz Surdulice.U prvo svitanje 20. decembra iduci skrivenim stazama i bogazama babejic se vraca u svoju Laznicu.Pocetkom 1916. god uhapsili su ga bugari i internirali u logor kod Lom Palanke na Dunavu u Bugarskoj a odatle kasnije na Djavolje ostrvo u Crnom moru.U leto 1917. god Ivan je uspeo da pobegne i posle mnogo muka ponovo se vraca u svoje Homolje odnosno Laznicu. Kako je bio begunac iz bugarskog zatvoravan se nije dugo zadrzavao u svojoj kuci u Laznici,vec je otisao u sumu i odmah okupio druzinu.
Bugari su stalno slali za njim potere a njegovu zenu Anu oterali u logor.Zbog toga je Ivan odmah svog malog sina predao na cuvanje porodici Petra Babica iz Laznice.Prvu veliku bitku sa Bugarima Babejiceva druzina imala je na Ranovackom brhu u leto 1918. god. U borbi je poginuo Ivanov drug Ilija Mitrovic iz KobiljaIvan Babejic je zbog neke sitne kradje osudjen 1920 god na dve godine zatvora. Kaznu je izdrzavao u Nisu gde se upoznao sa Lazom Radovanovicem.Ne zna se kako ali je 1921 god uspeo da pobegne iz zatvora i dodje u Laznicu,tu je saznao da mu je brat Petar osudjen na 12 god robije.
U prolece 1923 god Babejicevu druzinu sacinjavali su jos Laza Radovanovic iz Manastirice, Petar Strujic iz Kladorova, i Zivojin Mitrovic iz Sene.Tog proleca boravili su na salasu svog jataka Avrama Kroitorovica iz Laznice. Salas ne nalazio na mestu zvanom Breza Jatake je imao u svakom selu.Imao je saradnike i pomagace medju najlepsim homoljskim zenama i devojkama,imucnim i uglednim ljudima pa cak i policajcima i sreskim nacelnicima.
babejiceva_ljubavnicababejiceva_razglednicaImao je izvrsno razradjenu "obavestajnu sluzbu" znao je tacno ko mu i sta sprema.Seljaci su strepeli od njegovog imena.Kazu da ga ni otrov nije hteo.Domacin, kod koga je dolazio u kucu uvek je pre njega morao da proba pice i hranu. Ni prema dugogodisnjim jatacima nije imao milosti. Uvek se pridrzavao svog pravila "Jatak se mora dobro platiti i posle nekoliko godina treba ga ubiti jer ako ne ubijes ti njega,on ce ubiti tebe"Voleo je da nasamari vlast i policiju, upadajuci u njihove kasarne i sudove obavezno ostavljajuci svoju posetnicu"Kod vas je bio Ivan Babejic gorski car"Ubijen je u selu Paljani kod Cuprije u noci izmedju 4 i 5 oktobra 1934 god. Ubili su ga na prevaru Draza Gligorijevic i Misa Ilic njegovi verni jataci.
Misa Ilic je odlucio da na prevaru ubije Babejica i uzme 150 hiljada dinara sto je za to vreme predstavljalo veliko, ogromno bogatstvo.6 oktobra 1934 god kada se u Homolju saznalo za ubistvo Babejica predsednik sreza pozvao je Laznicane da krenu u Cupriju kako bi prepoznali da li je ubijeni hajduk zaista Ivan Babejic.Put Morave krenuli su Ana Babejic njegova zena,Stojan Babejic njegov brat od strica,Paun Simic kod koga je Ivan boravio cesto na Zdravici,Ilija Birkanovic babejicev zet, Sava Glisic, Ilija Moravac cijeg je oca ubio Babejic i dugogodisnji jatak Jovan Armankare. babejicevi_drugovibraca_barbulovicPozvane su i Babejiceve ljubavnice Miroslava Armankare, Stana Simonovic kao i Marica Babejic zena njegovog brata Petra.Sahranjen je na nepoznato mesto negde u pomoravlju 9. oktobra 1934 godine  na dan kada se u Marselju dogodio atentat na kralja Aleksandra Karadjoredjevica. Hajdukovao je punih 18 godina i da nije prihvatio predlog Draze Gligorijevica, da sa njim predje u Moravu i Resavu, gde je na prevaru ubijen najverovatnije bio docekao da prodje dvadeset godina od pocetka njegovog hajdukovanja, a tada bi sva njegova zlodela po zakonu zastarela.
Nije mu se dalo da se vrati iz bogate Morave u svoje siromasno Homolje,to ga je kostalo glave koju mu je skinuo njegov pobratim Draza Gligorijevic uz pomoc svog jataka Mise Ilica.
babejicevo_teloLegenda o Ivanu Babejicu je ostala, ona je ziva i bajkovita, ona je svedok jednog iscurelog vremena, svedok o nepoznatoj ljudskoj prirodi i karakteru.I dan danas, na seoskim svadbama, zavetinama i slavama pevaju se pesme o Babejicu, njegovoj hrabrosti i umecu.
Ivan Babejic postao je legenda koja zivi i danas skoro ceo vek od njegove smrti i zivece jos dugo.
 
 
Hajduk Ivan iz Homolja stize,         Oj Homolje moja kraljevino       kako pletu cvece na uvojke
Madzarima silno blago dize.           dokle li cu po tebi hodati,      da se njime kite Homoljske devojke
Pa zlatnike sirotinji deli,           i hajducke druzbe predvoditi     Nema vise sa planine cveta,
Homolje se celo veseli.               Sprzi sunce livade i pase,       nema Ive da Homoljem seta.
Brzo krete zandarska patrola,         nema vise Ive harambase.
Al ih Ivan vide sa prozora.           Nema vise sa planine cveta,
Lako Ivan sa tavana skace,            nece Ivan vise gledat sveta.
Pa iz sela u polje umace              Nece gledat zelene livade,
Bije ivan biju i zandari              i po njima cobanice mlade
Jedan pandur na zemlju se svali.

pogledaj jos:

KrvaviAdobe_PDF_Icon gorski car                 Tajne smrtiAdobe_PDF_IconIvana Babejica
 

 
 
dodaj komentar:scroll