Homoljska sela
Homoljska selabranicevski okrug dodaj komentar:scroll

 

Kapije ovih sela cine:

- na jugu grnjacka klisura, kroz koju Mlava otice u zagrljaj Dunavu

- Grnjacka precaga,koja se preko Donje reke nadovezuje na obronke Beljanice

- Crni Vrh

- Istocna kapija Homolja nalazi se ka Boru i negotinskoj krajni

- a severno na putu Majdanpek - Kucevo

breznica.jpgkrepoljinIduci magistralnim putem  Petrovac-Zagubica,po izlazku iz Gornjacke klisure,sa leve strane puta,smesteno na istoimenoj reci,nalazi se selo Breznica.To je jedno od manjih naselja na teritoriji Homolja.Vecinsko stanovnistvo cine Vlasi. U naselju ima 76 domacinstva  I svi se uglavnom bave stocarstvom i poljoprivredom.

Put nas vodi dalje i nakon 10-tak kilometara stizemo u Krepoljin koji je do 1962god bio opstina Homoljskog sreza,a danas lepa varosica.Krepoljin je naselje sa oko 2000 stanovnika  i oko 630 domacinstava. Nalazi se na nadmorskoj visini od 240m i ima vrlo povoljan geografski polozaj.Spada u mlađa naselja Homolja.Osnovali su ga doseljenici sa Kosova.

U podnoziju Beljanice jugozapadno od Krepoljina pruza se Krepoljinsko-Krupajska kotlina „Vlasko Polje“.Tu su smestena sela: Krupaja,Sige,Bliznak,Milanovac i Medvedjica.U jugoistocnom delu kotline nalazi se na daleko poznato Krupajsko vrelo.Voda izvire u podzemnim kanalima i izlazi pecinskim otvorom ispod Trujkine glavice,odale polazi i reka Krupaja, na cijem je recnom toku,neposredno pored sela Milanovac izgradjen ribnjak a osanicau Sigama ona formira ostrvo zvano“Sigska ada“.

Iz centra Krepoljina kretajuci se dalje pravo,nakon predjenih 12km i mnogo nizbrdica i uzbrdica stizemo do Osanickog brda odakle nam se pruza divan pogled ka ostalim Homoljskim selima.Spustajuci se ka Zagubickoj kotlini sa leve strane na par kilometara od magistrale,nalazi se vlasko selo Osanica. Selo je pripijeno uz strme strane brda  ćalu Mare(631m), V. Šetača(553m) i  Kulare(462m).Lezi na nadmorskoj visini od 305m i prostire se na povrsini od 66,52km2.Prvi put se pominje jos davne 1380god u povelji kneza Lazara.Na Osanickoj reci kraj puta,u davna vremena postojala je kafana gazde Stojanovica.Ostala je zapamcena po tome sto je Ivan Babejic tu cesto boravio.

 

izvaricaI tako stizemo i do najzivopisnijeg mesta u Homolju, sela Ribare,koje je smesteno u gornjem delu Ribarske klisure.Naselje se sastoji iz viseg dela Gornje male i nizeg dela Donje male. Postoji jos od polovine 15.veka.Selo ima oko 485 stanovnika i 162 domacinstva.Prostire se na povrsini od 19,08km2.

 

Ostavljajuci klisuru iza nas dosli smo do male doline na kojoj sa desne strane vidimo znak za jedno od najmanjih sela u Homolju, selo Izvarica.To je staro naselje na ovim prostorima,nacrtano je cak i na karti Branicevskog subasluka jos od davne1467godine.Selo se josanicaprostire na povrsini od 18,93km2 i naseljeno je Srpskim vecinskim stanovnistvom,kojih prema popisu iz 2002god bilo 376.

 

vukovacKretajuci se dalje glavnom saobracajnicom niz Zagubicku kotlinu,na 5 km od puta nalazi se selo Josanica.Selo lezi na sastavu levog i desnog potoka koje cine Josanicku reku.Povrsina atara iznosi 36,10km2, a u selu zivi 708 stanovnika pretezno Srpske nacionalnosti.Selo je oduvek bilo poznato po dobrim zanatlijama i vrednim domacinima.

 

U sredisnjem delu severnog oboda Zagubicke kotline,na nadmorskoj visini od 315m,smesteno je selo Vukovac.Prostire se na povrsini od 22,95km2 i prema posledenjem popisu imalo je oko 519 stanovnika.

milatovacNadomak Trske crkve u severnom delu Zagubicke kotline,pokraj istoimene reke,smesteno je selo Milatovac.Selo,sa glavnom saobracajnicom Homolja Beograd-Bor spaja asfaltni put  duzine 4km.U selu zivi 828 stanovnika na povrsini od 22km2.Vecinsko stanovnistvo cine Srbi.

 

suvi doI pre samog ulazka u Zagubicu,sa desne strane asfaltni put vodi do jednog od najstarijih naselja u Homolju sela Suvi Do.Na jednoj madjarskoj vojnoj karti 1497god Suvi Do je jedino Homoljsko naselje na za tada vaznom putu izmedju Cuprije i Majdanpeka.Teritorija Suvog Dola ima najvecu vertikalnu rasceljanost (1058m), jer se atar sela prostire od najnizih tacaka pored Mlave(Zute Bare 278m) pa sve do najvise tacke u Homolju(vrh Beljanice 1336m).

U selu ima 407 domacinstva i 1370 stanovnika pretezno Srpskog porekla.

I tako,stigosmo i do nase glavne predstonice u Homolju Zagubice.Ako zelite da saznate nesto selistevise o nasoji opstini i glavnom centru Homolja kliknite ovde

 

Nesmemo da zaboravimo i nase najblize komsije iz Selista.

Seliste je najmladje naselje na teritoriji Homolja.Nalazi se u severoistocnom delu Zagubicke kotline.Ima povrsinu od 61,00km2,a u selu je ostalo svega 430 stanovnika.Vecinu cine Vlasi.Krajem devedesetih dosta stanovnika je napustilo selo i otislo u inostranstvo.Prosecna starost stanovnika u selu iznosi 40-44god tako da mladih takoreci vise i nema.

 

 

ovde mozete procitati jos neke zanimljivosti:


Verovanja u HomoljuAdobe_PDF_Iconod Damira Serbanovica          Kratka istorijaAdobe_PDF_IconHomoljskih sela

 


dodaj komentar :scroll